Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés az X-Men ’97 6. részéből

Az X-Men '97 egy fontos karakter visszatérése mellett ezúttal is számos kikacsintást és izgalmas húsvéti tojást rejtett el az epizódban.

Miután mindenki a földön felejtette az állát a múlt heti, genoshai népirtást bemutató epizódot követően, ezúttal Vihar története folytatódott, amint a Lifedeath történetszál adaptációjában belső és külső démonokkal küzdve próbálja visszaszerezni elvesztett mutánserejét. A másik szálban pedig sor került Charles Xavier professzor visszatérésére, akiről bebizonyosodott, hogy a shi’ar gyógyítóinak köszönhetően túlélte az eredeti sorozat fináléjában szerzett, közel halálos sérüléseit.

Változások a főcímben

Az X-Men ’97 intrója részről részre reflektál a cselekménybeli változásokra, ezúttal a Genosha bukásakor elszenvedett veszteségekre. A mutáns szigetország elleni támadásban látszólag Magneto és Gambit is életét vesztette a hatalmas Vad Őrszem által, ezért a nyitó képsorokból mindkét karakter szegmense törölve lett. Persze ez nem jelenti, hogy később még ne térhetne vissza bármelyikük az élők földjére (hiszen az X-Men világáról van szó), ám eszerint jelenleg mind Magneto, mind Gambit halottnak számít. Kárpótlásul azonban egy új szereplővel, Árnyékkal egészült ki a főcím névsora. Tekintve, hogy Kurt csak vendégszerepelt az eredeti sorozatban, hihetetlenül izgalmas és megérdemelt Árnyékot az X-Men csapat hivatalos tagjaként látni.

A kree

A epizód nyitójelenetében a shi’ar harcosai nem mással, mint a kree fajjal vívnak csatát. A kree történelme hosszúra nyúlik vissza az eredeti Marvel képregényekben és már az MCU-ban is. Többek között ők teremtették az Emberteleneket, valamint fogadták be az emlékeit vesztett Carol Danverst, ahogyan azt a 2019-es Marvel Kapitány is feldolgozta. A kree filmvásznon legutóbb a tavalyi Marvelekben kapott szerepet, míg az X-Men ’97-ben Ronan, a vádló vezette haderejüket, aki A galaxis őrzői első részéből lehet ismerős.

A Shi’ar Birodalom hősei

A Shi’ar Birodalmi Gárdának köszönhetően a kree meglehetősen gyors vereséget szenved. A Gladiátor vezette Birodalmi Gárda már többször is összetűzésbe került a múltban az X-Mennel, leginkább az eredeti sorozat harmadik évadában feldolgozott Főnix saga során. Gladiátoron kívül, aki régóta a legjelentősebb tag a képernyőn, az aktuális csapatfelállásban ott van Starbolt, Flashfire, Smasher, Titan, Warstar, Manta és Vulcan (Scott Summers, vagyis Küklopsz testvére).

Főnix és Gladiátor a klasszikus rajzfilmben

A császárné hitvese

Az epizód megerősítette, amit az eredeti X-Men sorozat befejezése alapján már régóta sejteni lehetett. Xaviert a shi’arok vitték el, hogy meggyógyítsák a sérüléseit, az X-Men ’97-ben pedig már él és virul – noha a kozmoszban él szerelmével, Lilandra hivatalos hitveseként. A professzor a képregényekben is eltöltött némi időt Lilandra társaként, ám az X-Men ’97 Xavierje látszólag ennél is tovább akart menni, hogy bizonyítsa elkötelezettségét és segítsen hosszú távon vezetni a shi’ar népet. Kezdetben beleegyezett, hogy feláldozza minden emlékét Földről és az X-Menről, ám amikor az asztrálsíkon keresztül megérzi Genosha elestét, végül a hazatérést választja.

Bárkit képes eljátszani

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az X-Men ’97 Xavier professzorát Ross Marquand szólaltatja meg. Marquand leginkább a The Walking Deadben végzett munkájáról ismert, ám a Marvelnél is nem egyszer bizonyított. Amellett, hogy Hugo Weaving helyett ő alakította a Vörös Koponyát a Bosszúállók: Végtelen háborúban és a Végjátékban, ő adta a Vörös Koponya és Ultron hangját is a Mi lenne, ha…? című animációs Marvel-sorozatban, valamint Ultron őrszemét is megszólaltatta a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmben. Marquand egészen elképesztő munkát végez az X-Men ’97-ben is, hűen tükrözve az eredeti Xavier, Cedric Smith hangját.

Terrai

Míg az eredeti X-Men sorozat talán egyszer vagy kétszer használta ezt a kifejezést, a shi’arok többször is terraiként emlegetik Xaviert. A Marvel Moziverzumba A galaxis őrzői első része vezette be ezt a szóhasználatot a Földről származó lényekre utalva, és azóta egyre elterjedtebbé vált a stúdió produkcióiban. Ennélfogva ez a kifejezés vitathatatlanul egy újabb kikacsintás az MCU-ra, miután az előző részben egy pillanatra megpillanthattuk a Szemlélőt is.

Ororo démonai

Miközben Vihar az Adversary nevű démonnal küzd, a baljós természetfeletti lény rémálmok sorozatába taszítja. Ezek közé tartozik egy koporsó is, amelyből Ororo sietve igyekszik kiszabadulni, miközben próbál nem pánikba esni. Ez egy apró, de figyelmes kikacsintás Vihar klausztrofóbiájára, ami már a klasszikus sorozatban is a legfőbb félelmének számított.

Forge sámán képességei

Az X-Men ’97 megerősíti, hogy Forge ereje nem merül ki abban, hogy gyakorlatilag bármit képes feltalálni és létrehozni, hanem sámáni képességeket is örökölt indián felmenőitől. Ezeket felhasználva próbálja megbéklyózni a démont a sorozat egyik szegmensében. Azonnal szemet szúrhat, hogy Forge mágiája rendkívül hasonlít Doctor Strange varázserejére az MCU-ban, tüzes narancssárga színével és ősi rúnákkal borított szimbólumaival.

A „Jim Lee vita” rendezése

Omega szintű mutánsként nem volt kérdés, hogy Ororo idővel visszaszerezze régi méltóságát. A megújult képességeit és az új kezdetet jelezvén Vihar még a klasszikus képregényekből ismert, ikonikus fekete jelmezét és fejdíszét is megkapta. Ez a dizájn eredetileg Jim Lee rajzolónak köszönhető, aki Vihar 1975-ös debütáló jelmezét és a 90-es évekbeli fehér ruha elemeit vegyítette benne. Ehhez egy mókás rajongói diskurzus is társult, mivel az olvasók évtizedekig nem voltak biztosak abban, hogy a jelmez színe valójában fekete, szürke vagy ezüst. Ha más nem, az X-Men ’97 most eldöntötte a kérdést.

Jim Lee rajza Viharról

Evolúciós háború

Amikor Forge bekapcsolja a híreket, mind ő, mind Vihar megdöbbenve értesül Genosha nemrég bekövetkezett bukásáról. Trish Tilby, a híradó bemondója úgy hivatkozik erre, mint „a régóta rettegett evolúciós háború nyitánya”. Könnyen lehet, hogy ez a szóhasználat a Marvel Comics azonos nevű crossover eseményére utal, ahol az X-Men és több más hős is szembeszállt az Evolúció Mesterével. Ez alapján az sem kizárt, hogy Sinister mellett neki is köze van a Genosha-támadáshoz, lévén az Evolúció Mestere már az eredeti X-Men-sorozatban is szerepelt. A karakter nemrégiben az MCU-ban is feltűnt, A galaxis őrzői: 3. rész főellenségeként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük