20 dolog, amit talán nem tudtál az X-Men: Az eljövendő múlt napjairól

Az eljövendő múlt kulisszatitkai.

Ez a cikk eredetileg 2019. május 30-án jelent meg, és a tíz éve bemutatott X-Men: Az eljövendő múlt napjai évfordulójára került felfrissítésre.

1. A film legfőbb inspirációjául Chris Claremont azonos című története, a kultikus Days of Future Past szolgált, ugyanakkor az alkotógárda kénytelen volt eszközölni néhány változtatást az eredeti műhöz képest. Az egyik legnagyobb különbség, hogy míg abban Kitty Pryde megy vissza az időben, a filmben végül Loganre esett a választás: „Kitty a fiatal Magneto és Xavier korában olyan -20 év körül lett volna. Logan az egyetlen olyan karakterünk, aki 1973-ban is ugyanúgy néz ki, mint a jövőben.”

2. Sir Patrick Stewart és Sir Ian McKellen akkoriban a Godot-ra várva című színművet adták elő közösen, amikor Bryan Singer megkereste őket Az eljövendő múlt napjai ötletével. McKellen elmondása szerint nagyon megdöbbentek, hiszen azt hitték, végleg átadták a stafétát a fitatalabb generáció számára, és többé nem játszhatják el ezeket a karaktereket. Mindketten örömmel bólintottak rá a visszatérésre, és izgatottan várták a közös munkát a fiatal színészekkel. 

3. Claremont képregényéhez hasonlóan Kitty Pryde, Ciklon, Kolosszus és Logan mind életben vannak az adaptációban. Habár a filmben ez X professzorról és Jégemberről is elmondható, az eredeti műben – rengeteg másik hőssel egyetemben – ők már halottak a sztori kezdetekor. 

4. Mikor még Matthew Vaughn ült a rendezői székben, a filmet az X-Men: Az elsők közvetlen folytatásaként képzelte el. Az 1970-es években játszódó produkció a Kennedy-gyilkossággal indított volna Magnetóval, és hangsúlyos szerepet szántak a polgárjogi mozgalmaknak, valamint a vietnami háborúnak is. Végül elég sokat átemelt Vaughn ötleteiből az első két X-Men-filmet jegyző Bryan Singer, még ha a fő történetszál elég más irányt is vett.

5. A forgatókönyv egyik korai változatában helyett kapott egy jelenet, amelyben Plazma és Angyal az erdőben menekülnek egy Őrrobot elől. Eredetileg itt láthattuk volna mozgásban először az Őrrobotokat, de a jelenetet végül le sem forgatták, mert a készítők a Bolivar Trask irodájában Mystique által megtalált boncolási fényképekkel is elmesélhették a két karakter sorsát. 

6. A munkálatok megkezdése előtt Bryan Singer találkozott a szintén időutazáson alapuló Terminátort és a Terminátor 2. – Az ítélet napját rendező James Cameronnal, akivel megosztotta az ötleteit és tanácsot kért, hogy miként lehetne jól megvalósítani és kivitelezni az időutazást a filmen belül. 

7. Nem kis részt azért is Az eljövendő múlt napjain alapult a film cselekménye, hogy kijavíthassák az ellentmondásokat, amiket Az elsők állított fel az eredeti trilógiára nézve. Az időutazás-koncepcióval gyakorlatilag eltörölték A kívülállókat, az X-Men 2-t, Az ellenállás végét, az X-Men kezdetek: Farkast és a Farkast a széria idővonalából, amely lehetővé tette, hogy a későbbi filmek Az elsőkkel és Az eljövendő múlt napjaival létrehozott új idősíkon játszódjanak az eredeti színészekkel.

8. A készítők a forgatáshoz megépítették egy Őrrobot életnagyságú mását abból a típusból, amiket Magneto irányít a film fináléjában.

9. A stúdió és a rendező elképzelése a filmről nem minden ponton egyezett meg. Singer még idejekorán, a film bemutatója előtt mentegetőzni kezdett, hogy olyan hosszú, sokszereplős és több szálon futó lett a történet, hogy kénytelenek voltak számos részt kivágni belőle, sőt, Vadóc teljes sztorija kimaradt. Jóllehet Singer nem rajong túlzottan a bővített kiadásokért, de egy évvel Az eljövendő múlt napjai bemutatója után megjelent az eredeti verziónál 17 perccel hosszabb Rogue Cut

10. Peter Dinklage elmondása szerint amellett, hogy Bryan Singer hatalmas Trónok harca rajongó, elsősorban a magassága miatt választotta őt Bolivar Trask szerepére: „A törpeségemmel egy kicsit én is mutáns vagyok. Nem mozgatok fémet vagy bármi ilyesmi, de nem mindig voltam ezzel kibékülve. Mélyen legbelül Trasket ez bizonyára mindvégig kísértette.” 

c80e3b32b49c141bec31e7f1ab37732f.jpg

11. A film mozikban bemutatott változatában Blink megnyit egy portált Magnetónak, melyen keresztül elmenekülhet az Őrrobotok támadása elől. Ellenben a Rogue Cutban Kitty segítségével jut vissza az épületbe Magneto, viszont ugyanúgy hallható a háttérben, mikor Blink megnyitja a portált.

12. Amikor kiderült, hogy Evan Peters Higanyszál szerepében csatlakozik a filmhez, már lehetett tudni, hogy a karakter a Bosszúállók: Ultron korában is szerepelni fog. Korábban már majdnem sor került hasonlóra, ugyanis Higanyszál mind az X-Men: Az ellenállás végében, mind az első Bosszúállókban feltűnhetett volna, azonban a megfilmesítési jogok sokrétűsége miatt mindkét stúdió elvetette az ötletet. A Marvel és a Fox 2013 májusában egyezett meg, miszerint bizonyos feltételeknek eleget téve használhatják a karaktert: az X-Menben nem tehetnek utalást arra, hogy Pietro valaha is a Bosszúállók tagja volt, a Bosszúállókban pedig nem állíthatják be mutánsnak, és valódi származásáról sem eshet szó Magnetóval. 

13. Singer elmondta, hogy Rachel Summers, Psziché, Deadpool, Árnyék, Gambit és Jubilee mind feltűntek volna a filmben valamilyen formában, de a játékidő feszesebbé tételéért feltehetően még a forgatókönyvből kiírták őket. 

14. Egy ponton Higanyszál helyett Buldózerrel képzelték el Magneto kiszabadítását. Ebben az alternatívában a csapat magasan a Pentagon fölé repült, és a repülőgépből kiugorva Buldózer minden falat áttört volna az épületben egészen Magneto cellájáig. Mindez odáig ment, hogy a szerepre le is szerződtették Josh Helmant, aki a változtatásokat követően a fiatal William Strykert játszhatta el.

15. Hogy megfelelően érzékeltessék Higanyszál sebességét a filmben, Singerék egy különleges kamerabeállítással valósították meg a jeleneteit, ami 3600 képkockát rögzített másodpercenként. Mivel ez 150-szer lassabb a normál felvételnél (ami 24 képkockát jelent másodpercenként), Higanyszál mozgása az átlagosnál 150-szer gyorsabbnak tűnik a kész produkcióban.

16. Amikor Logan felébred a múltban, az ágyában fekvő nő Jimmynek szólítja. Ez kikacsintás a karakter valódi nevére, ami James Howlett.

17. Az X-Men 2-ben Árnyék karakterét életre keltő Alan Cummingnak felajánlották a szereplést, de ő nemet mondott a lehetőségre. Ezzel szemben a Bestiát Az ellenállás végében megformáló Kelsey Grammert akkoriban szerződés kötötte egy másik stúdióhoz, de ő olyannyira szeretett volna visszatérni, hogy a pótforgatások alkalmával felvettek vele egy rövid jelenetet a film lezárásához. 

18. Simon Kinberg producer elárulta, hogy egy papírra végül sosem vetett háttértörténet szerint Bolivar Trask része lett volna annak a csoportnak, amely meggyilkolta John F. Kennedy amerikai elnököt (aki a film szerint maga is mutáns volt).

19. Amikor Magneto visszaszerzi a sisakját, mellette látható még kiállítva az X-Men: Az elsőkből Plazma sérült X-Men egyenruhája, Angyal egyik szárnya, valamint az az érme, amivel Magneto meggyilkolta Sebastian Shaw-t. 

20. James Marsden és Famke Janssen cameóit Küklopsz és Jean Grey szerepeiben rendkívül szigorú titoktartás övezte. Mind a színészek, mind Bryan Singer hazudtak hivatalos interjúkban, hogy titokban tartsák a visszatérésüket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük