5 dolog, amit érdemes tudnod Holdlovagról, a Marvel sorozatának főhőséről

Kicsoda Marc Spector? És Jake Lockley? És Steven Grant?

Kicsivel több mint egy éve jelentettek be a Disney-féle D23 expón további három, fejlesztés alatt álló Disney+ sorozatot: a meglévő öt mellett önálló szériát kap Ms. Marvel, Amazon és Holdlovag is.

Hosszú hallgatás után az elmúlt hetekben rendesen felpörögtek az események, hiszen Amazon és Kamala Khan élőszereplős megformálóit is megtalálta a Marvel, és a jelek szerint Holdlovag szerepére is megvan a jelölt Oscar Isaac személyében. A korábbiakhoz hasonlóan természetesen Marc Spector esetében is összeszedtük azt az öt kulcsfontosságú személyiségjegyet, amit a készítőknek mindenképp el kell találniuk a karakter élőszereplős megközelítésekor.

A cikksorozat zárásaként Holdlovag kapcsán készültünk egy ilyen összeállítással, aki a Marvel-képregényekben az őrület határán táncoló, disszociatív személyiségzavarral küzdő szuperhős, akinek a Khonshu nevű ősi egyiptomi isten megmenti az életét, cserébe viszont az ő földi avatárjává kell válnia. Vágjunk is bele!

A BŰNBÁNÓ, VEZEKLŐ EMBER

Marc Spector egyik, ha nem legfőbb hajtóereje a bűntudat. Persze, Khonshu földi avatárjaként a bosszú motívum nála is meghatározó, legyen szó akár magáról, akár az ártatlan “éjjeli utazókról”. De a karaktert az a mérhetetlen megbánás és bűntudat mozgatja igazán, amit a zsoldos évei alatt elkövetett cselekedetei miatt érez. Számára az egész Holdlovag perszóna egyfajta vezeklés, emiatt pedig normális életet egyszerűen már nem is képes kialakítani.

holdlovag-kepregeny-reszlet1.jpg

AZ ÖNPUSZTÍTÓ MÁRTÍR

Ez az említett bűntudat pedig egy magára és másokra egyaránt ártalmas mártír komplexushoz, valamint az ezzel járó önpusztító viselkedéshez vezet. Marc réges-rég észrevette, hogy egy dologban jó igazán: mások bántásában. Ezt Holdlovagként magán gyakorolja tán a leginkább, a harci stílusában ugyanis szembetűnően tükröződik ez a személyiségjegye. Marc őrült módjára, agresszívan, határokat nem ismerve ugrik bele a harc kellős közepébe, inkább beengedve az ütéseket, mintsem kikerülve azokat. A Kiképző épp emiatt nem is szívesen másolja az ő stílusát, és persze Marc sem véletlenül választotta a rikító fehér/ezüst színű öltözéket.

…nem azért viselem a fehér színt, hogy elrejtőzzem. Hanem azért, hogy lássák, ha érkezem. Hogy tudják, ki az. Mert mikor meglátják a fehért színt, már nem számít, milyen jó célpont vagyok. A kezük annyira reszket, hogy még a Holdat sem találnák el.

holdlovag-kepregeny-reszlet2.png

AZ ANTI-CSAPATJÁTÉKOS

Az előző pontból persze rögvest adódik, hogy Marc szinte mindenkit eltaszít magától, aki kicsit is megpróbálja őt szeretni, vagy közel áll hozzá. Hajlamos az önsajnáltatásra, a segítség megtagadására, inkább egyedül nyalogatja a sebeit és rimánkodik annak a Khonshunak, akinek a tanait lehet, épp órákkal előtte tagadta meg. Nem tud és nem is szívesen dolgozik csapatban, a Polgárháború idején Steve Rogers-t és Tony Starkot egyaránt melegebb éghajlatra küldte. Ő majd megoldja szépen magában: az egyetlen csapat, akivel hajlandó együtt dolgozni, nos…

holdlovag-kepregeny-reszlet3.jpg

DISSZOCIATÍV SZEMÉLYISÉGZAVAR

…a fejében létezik. Marc kezdetben még csupán alteregóként használta a Steven Grant és a Jake Lockley perszónákat, hogy lefedje a “felső tízezer” és az utcai bűnözés világát egyaránt. Később azonban kiderült, hogy mind a befektető, mind a taxisofőr énje a már gyerekkorában kialakult disszociatív személyiségzavarának (korábbi nevén: többszörös személyiségzavar) betudható alterei, akik hol az ő irányításával, hol teljesen kontrollálatlanul veszik át az irányítást a helyzettől függően.

A közelgő sorozat legfontosabb témája mindenképp a mentális betegségek megfelelő kezelése, és saját magunk elfogadása kell, hogy legyen. Marc számára azonban ez különösen nehéz megpróbáltatás, hiszen…

holdlovag-kepregeny-reszlet4.jpg

KHONSHU: VALÓSÁG VAGY A KÉPZELET SZÜLEMÉNYE?

Khonshu folyamatosan mérgezi Marc amúgy is beteg elméjét, olyan szinten, hogy már ő maga sem tudja, valóságos-e egyáltalán az egyiptomi holdisten. Akár kisegíti tanácsaival, akár porig alázza, egy biztos: Khonshu mindig is a saját céljainak elérésére használta fel a könnyen manipulálható Marc-ot, ennélfogva a kettejük közötti dinamika (ami talán leginkább a Halállistából ismerős Light és Ryuk párosára emlékeztethet) mindenképp a közelgő show másik kulcsmotívuma kell, hogy legyen. Marc egyre nehezebben tudja megkülönböztetni a valós és a kitalált dolgokat, Khonshu előszeretettel “ír felül” és “feledtet el” Marc-kal olyan dolgokat, amik csupán az istenség önös érdekeit szolgálták. Egy báránybőrbe bújt farkas, aki a megfelelő pillanatot várva teljesen átveheti az irányítást Marc elméje felett, ha ő ezt engedi.

Mi erre az öt meghatározó jellemvonásra gondoltunk Marc Spector, azaz Holdlovag kapcsán. Mit gondoltok, kihagytunk valamit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük