Ezt érdemes tudnod Kangről, a jövőből jött hódítóról, aki a Marvel Moziverzum következő főgonosza lehet

Az időutazó hódító lehet a következő fázisok kulcsfigurája?

Több, egymástól független forrás is megerősítette, hogy Jonathan Majors (Az 5 bajtárs, Lovecraft Country) csatlakozhat az MCU-hoz, és ebben az esetben Kanget, a jövőből jött hódítót keltené életre a következő A Hangya-filmben. A filmsorozat első két felvonása már pedzegette az időutazás lehetőségét a kvantumtér bemutatásával, ahol megszűnik a tér és idő érzékelt formája, és ezt a koncepciót vitte tovább a Bosszúállók: Végjáték is, amikor a csapat visszautazott az időben és manipulálta a történelmet apró, de kulcsfontosságú cselekedetekkel. A Bosszúállók az időutazással sikeresen visszahozták Thanos csettintésének áldozatait, és végérvényesen leszámoltak a Végtelen-szága főgonoszával.

Az mostanra már biztossá vált, hogy a Marvel Moziverzum következő fázisában meghatározó szerepet kap a multiverzum-elmélet. A Doctor Strange folytatása, a Doctor Strange in the Multiverse of Madness esetében már a cím is sokat sejtet, miközben Loki alternatív idősíkot teremtő Tesseractos szökése a csínytevés istenéről készülő minisorozat kiindulópontja lesz. A szériában a különböző univerzumok között fogunk ugrálni térben és időben egyaránt, ami felkelti a képregényekben az idővonalat figyelő TVA (Time Variance Authority) figyelmét. Ha minden igaz, a Thor: Love and Thunderben is egy másik idősíkból származó Mjölnirt forgathat majd a mennydörgés istenének erejével felruházott Jane Foster.

Mindezzel együtt nem akkora meglepetés, hogy az MCU hamarosan szeretné bemutatni Kang, a hódító karakterét, aki a forrásanyagban arról híres, hogy fegyverként használja az időt, és mivel könnyedén tud utazni a múltba és a jövőbe, a saját érdekei alapján manipulálja a történelem eseményeit. Az alábbiakban összeszedtük mindazt, amit érdemes tudni róla.

loki-kang-main.jpg

Vissza a múltba, vissza a jövőbe

Noha Kang, a hódító először A Bosszú Angyalai 1964-ben kiadott nyolcadik számában bukkant fel, maga a karakter egy évvel korábban, a Fantasztikus Négyes képregények lapjain debütált, és valószínűleg Reed Richards vagy Victor von Doom távoli leszármazottja. Kang igazi neve Nathaniel Richards, aki egy békés, alternatív 31. századból származik, ahol kaland- és hatalmomvágyból felkutatja egy őse hagyatékát, és egy időgépet talál. Ezt felhasználva visszautazik az ókori Egyiptomba, ahol ő lesz Rama-Tut Fáraó, és a jövőből jött technológiájával elhiteti magáról, hogy egy isten. Egészen a Fantasztikus Négyes érkezéséig uralkodott alattvalói felett (közben megpróbált utódot faragni a mutáns Apokalipszisből), majd amikor legyőzték, a jövőbe menekült.

Miután a 20. században megmentette az űrben sodródó Fátum Doktor életét, a páncéljából inspirálódva új néven, Vörös Centurióként folytatja szupergonosz karrierjét. Ám amikor több kudarcot követően megpróbál visszajutni a saját korszakába, Richards véletlenül túl messzire utazik az időben, és egy barbár, az emberi civilizáció összeomlását követő korban találja magát, ahol az emberiség már nincs is tisztában azzal, hogyan kellene használni a 40. század fejlett, ámbár elfeledett technológiáját. Ez az a pont, amikor megszületik Kang, a hódító, hiszen miután az új kor uralkodójává válik, elkezd további világokat hódítani.

A kozmosz folyamatosan került az uralma alá, de neki még ennyi sem volt elég: az egészet csak azért csinálta, hogy felmérje, hogyan lehetne meghódítani az élő, virágzó Földünket. Kang a világ mindenkori jogos urának tekinti magát, és folyton-folyvást próbálja újraírni a történelmet a maga javára, hogy hatalomra kerülhessen. Épp ezért, amikor elérkezettnek látta az időt, a 20. századi Föld ellen fordult, hogy meghódítsa, de a Bosszú Angyalai megállították. Ekkor új cél tűnt fel világhódító szemei előtt: az Angyalok elpusztítása.

kang-first-appearance.jpg

Kang alteregóváltásai

Az ókori Egyiptomban istenként uralkodott, a távoli jövőben pedig zsarnoki diktatúrát épít ki. Az időutazásnak köszönhetően nem számít, hányszor győzik le Kanget a Föld legnagyobb hősei, mindig van egy másik idősíkon lévő változat, aki továbbszövögeti terveit és bármikor készen áll lecsapni. Ahogy már említettük, zsarnoki pályafutását többek közt Rama-Tutként és Vörös Centurióként kezdi, de akad még olyan neve és személyazonossága is az elmúlt évtizedekből, akiket hiba lenne nem kiemelni.

Hosszú élete során Kang egy ponton belefárad a folyamatos csatározásokba, ezért feladja nevét és birodalmát is, hogy az Időőrök nevezetű fejlett idegen faj szolgálatába álljon, akiket nem mellékesen a már érintett Time Variance Authority teremtett. Kang feladata nem kevesebb, mint az ismert idővonalak védelmezése és a sok változata által okozott károk visszacsinálása, amiért cserébe halhatatlansággal vértezik fel, és a Limbóban uralkodva felveszi az Immortus nevet. Fiatal énje azonban később felfedezi, hogy Immortus az Időőrők szolgája, ezért elhatározza, hogy bár nem fogja elpusztítani ezt a személyazonosságot, de a saját sorsát fogja irányítani.

kang-time-keepers.jpg

Kang emellett az Ifjú Bosszúállókhoz is kötődik, és minden jel arra mutat, hogy az MCU-ban hamarosan debütálni fog a tinikből álló szuperhőscsapat. A 2005-ben bemutatott Bosszúállók eredeti csapatát nem más alapította, mint Iron Lad, aki valójában nem is Tony Stark leszármazottja, hanem Nathaniel Richards fiatal és idealistább változata. Kang egyszer visszaugrik az időben, hogy megmentse a tinikorú Nathanielt egy utcai támadástól, és miután megmutatta neki azt a megannyi kudarcot, amivel a jövőben szembesülnie kell, meg is lepi önmagát egy fejlett páncéllal, hátha ezzel elősegíti későbbi, sikeresebb hódításait. Mindez pont fordítva sül el, Nathaniel ugyanis elborzad idős változatát látván, és az időben visszautazva többedmagával létrehozza a Bosszúállók új csapatát. Persze legvégül Iron Lad kénytelen lesz visszamenni a jövőbe, hogy helyretegye az idővonalat.

Mint ismeretes, a Marvel már készíti elő a következő nemzedéket: Sólyomszem a saját sorozatában a tizenéves Kate Bishopot fogja kiképezni utódnak, a Végjátékban pedig kamaszkorba lépett Hangya lánya, Cassie, a későbbi Stature. Wiccát és Speedet a WandaVision hozza be az MCU-ba, és ha minden igaz, az idősíkok közötti utazásra képes America Chavez a Doctor Strange folytatásában debütálhat. Az immáron összeverődött csapat szintén A Hangya 3-ban teheti tiszteletét, ezért Iron Lad kiemelt fontosságú mellékág lehet Kang történetében.

kang-iron-lad.jpg

Kang ereje és képességei

Kang, a hódító egy igen veszélyes ellenfél még annak ellenére is, hogy nincs semmilyen veleszületett szuperképessége. A 31. századi időutazó Nathaniel Richards hatalma leginkább ered, hogy mestere a reál- és humántudományoknak egyaránt, tudományos és történelmi ismereteit felhasználva pedig hozzájut olyan futurisztikus technológiákhoz is, amelyek valóban emberfeletti erőt kölcsönöznek neki. Jellegzetes páncélja a legkegyetlenebb körülmények közt is segíti a túlélésben, emellett több olyan 40. századi fegyvere van, melyekkel a Bosszúállókhoz és a Fantasztikus Négyeshez is képes felnőni. Időgépének hála szabadon utazik az időben, és saját önző érdekében úgy alakítja az idővonalat, ahogy csak szeretné. Ráadásként, mint azt már érintettük, a megannyi személyiségének köszönhetően nem is könnyű eltenni láb alól, de ez nem mindig az ő malmára hajtja a vizet: egy időpontban Kang párhuzamosan több személyként is létezhet, és előfordul, hogy ezek a verziók háborúznak egymással. Még egy külön társaság is létezik Kangekből, a Kang Tanács, amit az eredeti időutazó azért hozott létre, hogy szép sorjában kivégezze az összes többi variánst.

Egyéb megjelenései

Jelentősége miatt Kang a képregényeken túl is izgalmas karriert tudhat magáénak. Először az 1967-es Fantasztikus Négyesben debütált a képernyőn, a karakter bemutatkozó számát feldolgozó „Rama-Tut” című epizódban. Ezenkívül felbukkant a The Avengers: United They Stand köré épülő felvonásában, de volt egy rövidke cameója Rama-Tutként az X-Men: Evolúció Apokalipszis eredettörténetét elmesélő epizódjában, Immortusként pedig az X-Men: A rajzfilmsorozatban. Legfontosabb animációs szerepe két közelmúltbeli sorozathoz köthető, hiszen a A Föld legnagyobb hőseiben és a Bosszúállók újra együttben is visszatérő karakter volt. Ami a videojátékos szerepléseket illeti, eddig olyan címekben kapott helyet, mint a Marvel: Avengers Alliance vagy a Marvel: Contest of Champions, a 2017-es LEGO Marvel Super Heroes 2-ben pedig egyenesen a játék főgonosza, egyben játszható karaktere volt.

oct160855.jpg

Tehát Kang hamarosan végre élőszereplős formában is megmutathatja magát Jonathan Majors játékában, és noha végtelen mennyiségű variánsa miatt nem könnyű röviden összegezni az időn átívelő történetét, de remélhetőleg a fentiekkel sikerült tisztább képet festeni róla. A sajtóértesülések szerint nem csupán egyetlen filmre terveznek a karakterrel, ami azért nagyszerű hír, mert a sok változatának köszönhetően Kang olyan főgonosz lehetne a Marvel Moziverzumban, akire sokáig nem tudnánk ráunni, főleg úgy, hogy ilyen-olyan úton több különböző Marvel-karakterhez és csapathoz is köze van a képregényekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük