Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a Sólyom és a Tél Katonája 1. részéből

A sorozat nyitórésze bőven tartogatott érdekességeket, ezeket gyűjtöttük össze egyetlen cikkben.

Közel két hétnyi kihagyás után folytatjuk a WandaVisionnel megkezdett utazásunkat a húsvéti tojások, rejtett meglepetések és mindenféle képregényes kikacsintás után kutatva, hiszen a készítők a Sólyom és a Tél Katonája esetében sem fogták vissza magukat, sőt ezúttal olyan mennyiségű easter egget pakoltak bele az első epizódba, amit még a titkos tanok mestere is megirigyelne. 

Barátból ellenség

Torres hadnagy neve minden bizonnyal ismerősen csenghetett a képregényeket behatóbban ismerő nézők számára, és ahogyan az lenni szokott, ez most sem pusztán a véletlen műve. Az Arizonából származó Joaquín Torres a Marvel hasábjain maga is szuperképességekre tett szert, miután egy bizonyos Dr. Karl Malus egy ember-sólyom hibridet faragott belőle szörnyű kísérletei során.

fatws-torres.jpg

Miután Sam Wilson fellépett az új Amerika Kapitányként, utána Torres vette fel a Sólyom fedőnevet, míg Malus a Power Broker nevet használva folytatta szuperbűnözői tevékenységét. Fontos megemlíteni, hogy a stáblista alatti montázsban Power Broker neve is felbukkan, így semmi kétség afelől, miszerint valamilyen formában, de egész biztosan találkozni fogunk vele a hátralévő öt epizód folyamán.

Az én nemezisem, a te nemezised

Ha még emlékeztek az Amerika Kapitány: A tél katonája nyitó akciójelenetére, akkor biztosan ismerős lehetett a pilot elején felbukkanó visszatérő rosszarcú, Georges Batroc. Az úriemberrel legutóbb a már említett második Amerika Kapitány-filmben találkozhattunk, amikor Steve Rogers kapitány némi túlzással élve felmosta vele a padlót a Lemúria csillaga nevű hajó fedélzetén. Korábbi forgatási anyagokból kiindulva egyébként nem elképzelhetetlen, hogy a karakter még tiszteletét teszi a sorozat folyamán.

fatws-batroc.jpg

A terror nem vész el, csak átalakul

Noha a világ jelentős része örömkönnyeket hullajtott azután, hogy a pittynek köszönhetően majdnem minden visszatért a régi kerékvágásba, vannak viszont olyanok, akik szerint a világ igenis jobb hellyé vált Thanos csettintésének köszönhetően. A pilotban felbukkanó, Flag Smashers névre hallgató anarchista csoportnak egyetlen célja van: mégpedig egy olyan világrendet teremteni, ahol sem határok, sem pedig a nacionalizmus nem létezik többé, ugyanis azok szerintük nem többek a világméretű szeparatizmus szimbólumainál.

Az anti-patrióta szervezet vezetője, az eredetileg férfiként ábrázolt Karli Morgenthau 1985-ben mutatkozott be a Captain America képregénysorozat 312-es számában, a Marvel Moziverzumban pedig immáron nőként fog megjelenni. Ez a változtatás azonban senkit ne rémisszen meg, hiszen Morgenthaut az az Erin Kellyman kelti életre, akinek színészi képességeit már a a Solo: Egy Star Wars-történetben Enfys Nestként sem érhette különösebb panasz.

fatws-flagsmasher.jpg

Sajtból van a Hold, avagy összeesküvés-elméletek mindenhol

Az összeesküvés-elméletek a modern kor egyik legégetőbb problémái, így semmi meglepő nincs benne, hogy ezek a Marvel Moziverzumban is képesek megvetni a lábukat. Torres a Sammel való csevegése során nem kisebb konteót hoz fel, minthogy Steve Rogers halála kamu, és a Kapitány szimplán elutazott egy a Holdon található titkos űrbázisra, hogy ott tölthesse hátralévő nyugdíjas éveit. Torres elmélete bár nem feltétlen tükrözi a valóságot, a képregényekben viszont többek közt olyan csoportok választották titkos bázisuk helyszínéül az említett égitestet, mint az Embertelenek vagy a Szemlélők. Utóbbiakkal amúgy már találkozhattunk az MCU-ban, méghozzá A galaxis őrzői vol. 2 azon jelenetében, ahol Stan Lee az általa megélt kalandokról szóló anekdotázgatással szórakoztatta intergalaktikus hallgatóságát.

Kedves naplóm…

Steve-hez hasonlóan Buckyt is megviselte a sok-sok évnyi jégben töltött idő, így egykori barátjához hasonlóan jómaga is egy naplót vezet, melyben a popkultúra legfontosabb pótolnivalóival ellentétben, valami sokkal személyesebb kapott helyet. Bucky listáján azon emberek neveit láthatjuk, akik ilyen vagy olyan módon, de kapcsolatban álltak vagy a Hydrával, vagy a Tél Katonájához köthető gyilkosságokkal. Na és kik is ők pontosan? A szemfülesek az alábbi neveket szúrhatták ki a napló tüzetesebb átnézésekor:

  • A Rostov, ismertebb nevén a Vörös Barbár, a Szovjetunió egykori tábornoka, aki karrierje során pont annak a gulágnak a parancsokaként tevékenykedett, ahol anno Buckyt tartották fogva. Későbbi sorsát is végül ez pecsételte meg.
  • PW Hauser nem kizárt, hogy annak Wilhelm Hausernek a leszármazottja, aki a képregényekben Nick Fury ellenlábasaként vált ismertté. Ugyanakkor az is lehet, hogy valójában egy másik Hauserről van szó: egy népszerű rádióműsor szerkesztőjéről, aki J. Jonah Jamesonhoz hasonlóan nem kevés időt és energiát fordított az Amerika Kapitányként tevékenykedő Sam Wilson besározására, hogy az végül John Walkernek adja tovább a legendás pajzsot.
  • Helmut Zemot talán nem is kellene részletezni. Az Amerika Kapitány: Polgárháborúban bemutatkozó, egykori szokóviai halálosztag vezetője értelemszerűen kiemelt helyet foglal el Bucky halállistáján, aki valószínűleg ezúttal is tartogat néhány kellemetlen meglepetést az őt megállítani készülő hőseink számára.
  • L Kaminski a Marvel egyik képregényírója, nevéhez pedig többek közt olyan történetek fűződnek, melyekben kiemelt szerep jutott John Walkernek és Sam Wilsonnak is.
  • S Whitaker egyike a Marvel legfontosabb képregényíróinak, aki szintén számos történettel gyarapította az Amerika Kapitány-mítoszt.
fatws-naplo.jpg

Régi beidegződések

Habár több mint kilencven év telt el azóta, hogy Bucky egy sikátorban megmentette Steve hátsóját, vannak dolgok, amik egyszerűen még ennyi idő elteltével sem fognak kikopni az emberből. A Yorival való találkozásakor ugyanis Bucky ismét egy sikátorban siet barátja segítségére, ami azon felül, hogy egyértelmű visszautalás a múltra, egy sokkal személyesebb tragédiát is megelőlegez. Ugyebár mint később kiderül, Yori fiát az akkor még a Hydra irányítása alatt álló Bucky gyilkolta meg, a férfi pedig továbbra is magát hibáztatja mindazokért a szörnyűségekért, melyeket a Tél Katonájaként követett el.

Hölgyeim és uraim… íme Amerika Kapitány!

Az epizód legnagyobb csavarja minden kétséget kizáróan az új Amerika Kapitányhoz, vagyis a Wyatt Russell által játszott, civil nevén John Walkerként ismert US Agenthez köthető. Walkert a képregényekhez hasonlóan itt is az amerikai kormány választotta ki, hogy ő képviselje mindazt az ideát, aminek alapjait egykoron Steve Rogers fektette le. Walker bár küllemében valóban megszólalásig hasonlít Amerika Kapitányra, jellemében nem is állhatna tőle távolabb. A korrupt és később elképesztően erőszakossá váló US Agentet az egyik történetben például maga Steve állította meg. Azonban a Nick Spencer által jegyzett Captain America sorozatban immáron a Sam Wilson-féle Kapitányra hárult a feladat, hogy valamiképp véget vessen US Agent ámokfutásának, és valószínűleg a Sólyom és a Tél Katonájában is központi konfliktus lesz kettejük párharca az örökségért.

fatws-usagent-v2.jpg

Nyaralni szeretne? Irány hát Madripoor!

A stáblista alatt felbukkanó húsvéti tojások között legnagyobb meglepetésemre egy az X-Menhez ezer szálon kötődő utalás is felütötte a fejét, ami a madripoori emberi jogi jogsértésekre reflektál. A Madripoor nevű sziget a Marvel-képregényekben az alvilág kedvelt adóparadicsoma volt, így nem egyszer fordult elő, hogy a Hydrától kezdve egészen a Vezérig, mindenféle kétes alak megfordult már ezen a helyen, beleértve kedvenc adamantiummal felvértezett Rozsomákunkat is. Hogy Madripoor milyen szerepet tölt majd be az MCU-ban, az egyelőre rejtély, ám nem lennék meglepve, amennyiben Sam és Bucky is kénytelen lenne végül ellátogatni erre az erkölcsöt még hírből sem ismerő helyre, ahol első kézből ismerkedhetnének meg pár igen különleges képességgel megáldott rosszarcúval.

fatws-madripoor.png

Eltitkolt kísérletek

Szintén a stáblista alatt bukkant fel egy újabb sokat sejtető utalás Carl Lumbly fényképével, aki állítólag Isaiah Bradley-t keltheti életre a sorozatban. A karakter a Robert Morales által írt Igazság: Vörös, Fehér és Fekete című minisorozatban mutatkozott be, ahol kiderült, hogy az amerikai kormány a Steve Rogers-szel való áttörés után titokban tovább folytatta a szuperkatona szérummal végzett kísérleteit, ám ezúttal az afroamerikai kisebbség tagjait vonta be a programba. A program egyetlen túlélője maga Bradley volt, azonban kálváriája itt még nem ért véget. Mivel megtagadta, hogy felvegye az Amerika Kapitány nevet, a döntéshozók úgy látták a legjobbnak, ha lecsukják, ezzel is elfedve a megkérdőjelezhető kísérleteik nyomait.

Bradley felbukkanása több szempontból is beleillene a képbe, elvégre a valós problémákra való reflektáláson túl előrevetíthetné az unokája, Elijah bemutatását, aki Patriot néven az Ifjú Bosszúállók egyik alapítótagja volt, és bár nem örökölte nagyapja szuperképességeit, de ezt csapattársai elől eltitkolva erőnövelő drogokkal pótolta.

fatws-lumbly.png

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük