Fekete Özvegyek a Marvel-univerzum minden szegletéből

A világ leghalálosabb kémei Natasha Romanoff mellett.

Több mint tíz évet kellett rá várnunk, de júliusban végre tényleg mozikba kerül Natasha Romanoff első, és a Végjáték eseményeinek fényében sanszosan utolsó szólófilmje, amely Scarlett Johansson karaktere mellett egy Vörös Szobányi Fekete Özvegyet is bemutat majd. Merthogy bizony nem ő volt az egyetlen, aki ezen a néven futott. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a híresebb eseteket, amikor valaki más lépett az orosz szuperkém nyomdokaiba, illetve töltött be hasonló szerepet a képregények lapjain vagy a Marvel Moziverzumban.

6. Melina Vostokoff

A Rachel Weisz által alakított Melina Vostokoff a Fekete Özvegy előzeteseinek alapján szintén a Vörös Szobában kapott kiképzést, hovatovább egyfajta anyafigura lesz Natasha Romanoff számára. Kevin Feige ezzel gyökeresen eltér a képregényektől, ott ugyanis az Iron Maiden néven futó és az egész testét egy különleges páncéllal elfedő karakter az orosz kormány ügynöke volt, aki szenvedélyesen gyűlölte az Özvegyet. Persze a filmben is kiderülhet róla, hogy valójában a rossz oldalon áll, hisz nem ez lenne az első eset, hogy egy szuperhőst a saját mentora árul el.

5. Tania (Fekete Özvegy 2099)

A Marvel 2099-es lapcsaládja a legtöbb jól ismert szuperhős futurisztikus verzióját felvonultatta, és ez alól a Fekete Özvegy sem volt kivétel, bár az ő örököse viszonylag későn, csak 2015-ben mutatkozott be az olvasóknak. Az orosz kém itteni megfelelője egy Tania nevű sorozatgyilkos, aki kissé túlságosan is szó szerint értelmezte a kódnevét, szeretkezés után ugyanis szokásává vált elfogyasztani férfi-partnereit. Mármint szó szerint! A kannibál hajlamú nő egyébként az Alchemax megavállalat által futtatott Bosszúállók-csapatot erősíti ebben a jövőben, az éppen aktuális Amerika Kapitány, Vasember, Sólyomszem, illetve a görög félisten, Herkules oldalán.

4. Dottie Underwood

Dottie Underwood – vagy hívják akárhogy is valójában a karaktert – mondhatni a Fekete Özvegyek prototípusa. Még gyerek volt, amikor a Leviatán nevű szovjet árnyékszervezet fiatal lányokat tökéletes beszivárgó ügynökökké és kíméletlen gyilkosokká formáló programjának része lett, mely a Vörös Szoba egy korai verziójaként működött a két világháború között. Először a Carter ügynök című TV-sorozatban találkozhattunk vele, ahol magát egyszerű kisvárosi nőnek álcázva sikerült mindenkit az orránál fogva vezetnie, beleértve a címszereplőt is. Nála elvetemültebb és veszélyesebb ellenféllel Peggy Carter még a csatatéren sem akadt össze, ám ez nem zárta ki azt, hogy olykor kényszerű szövetséget kössenek egymással.

3. Jessica Drew

Nem, ezúttal nem az 1977-ben debütált Póknőről van szó, aki Az Új Bosszú Angyalai sorozat révén került ismét a köztudatba. Most egy alternatív valóság, az úgynevezett Újvilág-univerzum Jessicájáról beszélünk. Igaz, ami igaz, ez a verzió is Póknőként kezdte pályafutását, ám a kettejük közti hasonlóságok itt tulajdonképpen véget is érnek. Ő ugyanis nem más, mint Peter Parker genetikailag módosított női klónja, ebből kifolyólag pedig Pókember összes képességét és emlékét birtokolja. Később a S.H.I.E.L.D. ügynöke, majd a Különítmény, azaz az itteni Bosszúállók tagja lett, és nagyjából ekkor változtatta meg a szuperhős-identitását Póknőről Fekete Özvegyre, amivel egy látványos jelmezcsere is járt.

2. Monica Chang

Az Újvilág-univerzumban szinte forgóajtó-szerűen váltogatták egymást a Fekete Özvegyek, a titulus eredeti tulajdonosa, Natasha Romanoff, valamint annak későbbi örököse, Jessica Drew között ugyanis volt még valaki, aki ezen a néven futott. Ő nem más, mint Nick Fury exfelesége és gyermekének édesanyja, Monica Chang. Miután Sólyomszem nyilat küldött az áruló Romanoff fejébe, Gregory Stark, Tony idősebb testvére a korábbi S.H.I.E.L.D.-ügynököt, Monicát kérte fel az általa alapított Újvilág Bosszúangyalai nevű formáció Fekete Özvegyének, többek között azért, hogy rajta keresztül Fury-n tarthassa a szemét. Chang idővel a Különítmény tagja lett, majd kinevezték a S.H.I.E.L.D. igazgatójává, nem sokkal később azonban életét vesztette a Zöld Manó keze által.

1. Yelena Belova

Yelena Belova azon kevesek egyike a listán, akiknek ténylegesen joguk van használni a Fekete Özvegy kódnevet, lévén őt ugyanabban a Vörös Szobában képezték ki, ahol Natasha Romanoffot is. A nő az egész életét annak szentelte, hogy felülmúlja elődjét és egy nap végezzen vele. Mikor azonban eljött a szembenézés pillanata, Yelenában sok minden megkérdőjeleződött mindazzal kapcsolatban, amiben a felkészülése során vakon hitt, és végül neki is rá kellett ébrednie, hogy akárcsak Romanoff, ő sem több puszta bábnál Oroszország szemében. Azóta hol Natasha szövetségeseként, hol a Bosszúállók ellenségeként bukkant fel, hamarosan pedig a nagyvásznon is tiszteletét teszi a zseniális Florence Pugh alakításában.

Ezek voltak hát azok a hölgyek, akik az évek során Natasha Romanofféhoz hasonló pályát választottak maguknak. Kettejükkel biztosan találkozni fogunk a júliusban érkező Fekete Özvegyben, de talán a többi karakterre is kapunk valamilyen utalást. Ti kit látnátok közülük szívesen egy esetleges folytatásban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük