Ideje beszélnünk a Kiképző valódi kilétéről!

Váratlan fordulat volt, az biztos.

Figyelem! Az alábbi cikk SPOILEREKET tartalmaz a Fekete Özvegy cselekményére vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Múlt héten végre mozikba került a Fekete Özvegy, amely egy klasszikus antagonista, a Kiképző régóta várt MCU-s debütálását is elhozta, ám a vele kapcsolatos csavarra valószínűleg senki sem számított. A filmben ugyanis kiderült, hogy a titokzatos maszkos alak nem más, mint a Ray Winstone által alakított Drejkov rég halottnak hitt lánya, Antonia, akit a többek között A Quantum csendjéből és a Feledésből ismert Olga Kurylenko keltett életre.

Kiképző rajongói számára kiábrándító lehet ez a fordulat, és nem pusztán azért, mert az alkotók a karakter teljes történelmét hajították a kukába, de azért is, mert a mások mozdulatait lemásoló gonosztevő egy távirányítóval vezérelt, szabad akarat nélküli gyilkológéppé lett leegyszerűsítve.

Az eredeti Kiképző, avagy Anthony Masters szerteágazó képregényes hátterét egyébként az alábbi videónkban mutattuk be:

De vissza Kurylenkohoz! Az általa alakított figura, akiről már a 2012-es Bosszúállókban hallhattunk (Loki vele hergelte Natashát) a Marvel Moziverzum azon kreációinak sorába illeszkedik, melyeket több különböző szereplő összegyúrásával hoztak létre. A hozzá hasonló eseteknek nemrég szenteltünk külön cikket.

A páncélját tekintve ugyan rendelkezik a Kiképző ismertetőjegyeivel, a háttértörténete szempontjából viszont sokkal közelebb áll a 2004-es Titkos Háborúban bemutatkozó Lucia Von Bardashoz, Latvéria egykori miniszterelnökéhez. Akárcsak Antoniáé, az ő teste is súlyosan megroncsolódott egy támadásban (melyet bár közvetlenül nem Natasha idézett elő, ám ő is jelen volt az incidensnél), minekutána egy különleges öltözetre, kvázi kiborgtestre lett szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. Antonia esetében mondjuk a film azt nem tette egyértelművé, hogy a felszerelése a túléléséhez kell-e, vagy az csupán az erejét turbózza-e fel.

Lucia Von Bardas

A Fekete Özvegy Kiképzője más egyebeket is felidéz a Marvel történelméből, így például azt a „ki van a maszk mögött” típusú játékot, melyet a kiadó Pókember egyik híres ellenfele, a Vészmanó kapcsán űzött az olvasókkal a nyolcvanas években, belengetve annyi potenciális jelöltet, amennyit csak elbírtak az oldalak. Itt is hasonló lehetett az alapötlet, az például eléggé nyilvánvaló, hogy az O-T Fagbenle által megformált Rick Mason kizárólag azért bukkant fel a produkcióban, hogy a közönség rá gyanakodhasson.

Másrészt, arra is láthattunk már példát, hogy egy férfinak kinéző maszkos alak végül nőként lepleződött le. Gondolunk itt Maya Lopezre, más néven Visszhangra, aki még Clint Barton előtt öltötte magára a Ronin-jelmezt és az abba beépített töméseknek hála mindenkit sikerült félrevezetnie. A siket szuperhős egyébként hamarosan elcsíphető lesz Sólyomszem önálló sorozatában, mely a Disney+ felületén debütál majd.

Maya Lopez, mint Ronin

Mindezt figyelembe véve talán jobban érthető, mi lehetett Kevin Feige célja ezzel a fordulattal. Azokat pedig, akik most a fejüket fogják, vigasztaljon a gondolat, hogy a film eléggé egyértelművé tette, hogy a Kiképző nem egy konkrét személy, hanem egy kísérleti program, illetve technológia, aminek igazából bárki alávethető, Antonia pusztán a prototípus volt. Szóval az sincs kizárva, hogy egy seregnyi Kiképzővel fogunk találkozni a jövőben, köztük a titulus eredeti tulajdonosával, Tony Mastersszel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük