5 magyarul megjelent képregény, amelyet érdemes elolvasnod, ha még több Vérontóra vágysz

A sorozatgyilkos szimbióta legemlékezetesebb hazai megjelenései.

Vérontó sokak szerint meglehetősen egysíkú karakter, a történetei pedig repetitívek, sok szempontból mégis egyedülállónak számít Pókember ellenségei között. Az általa képviselt káosz, téboly és pusztítás olyasfajta gonosztevővé teszi őt, amilyennel a hálószövőnek korábban nem igazán volt dolga, észérvekkel, logikával vagy érzelmi ráhatással ugyanis aligha lehet megfékezni a tombolását. Amikor felbukkan a színen, egyfajta természeti erőként csap le, és jaj annak, aki az útjába kerül. Ebből kifolyólag azonban rendszerint fel is adja a leckét az íróknak, hiszen hosszú távon nehéz újat mutatni vele kapcsolatban. Ez persze nem jelenti azt, hogy időről időre ne születnének igazán emlékezetes Vérontó-sztorik. Ha kedvet kaptál hozzá, hogy egy kicsit jobban elmerülj Cletus Kasady őrületében, íme néhány tippünk, mi mindent tudsz fellapozni magyar nyelven.

5. Zavart elmék (Pókember és Batman)

A Marvel és a DC Univerzum hősei számos alkalommal összefogtak egymással, melyek közül Pókember és Batman találkozásai a sötétebb sztorik közé tartoztak. (Ami nem meglepő annak fényében, hogy a képregényt a Kraven utolsó vadászatát is jegyző J.M. DeMatteis írta.) Ez a 2004-ben megjelent kiadvány két történetet tartalmaz, melyekben a hálószövő a sötét lovaggal harcol vállvetve, elsőként Vérontó és Joker, majd a Vezér és Ra’s al Ghul ellenében. Cletus Kasady és a Bűn Bohóc Hercegének összepárosítása alapvetően egy zseniális ötlet, tekintve, hogy Kasady karakterének megalkotásakor Joker volt az elsődleges ihletforrás, DeMatteis ugyanakkor jól rávilágít a kettejük közti különbségekre is. A történet szerint egyébként egy Cassandra Briar nevű pszichiáter egy-egy agyi chip beültetésével próbálja megszabadítani Cletust és Jokert a gyilkos hajlamaiktól, ám a módszer hamar csődöt mond, és ahogy azt már az elejétől sejteni lehet, a két eszelős olajra lép, ámokfutásukat pedig csak Pókember és Batman együttes ereje fékezheti meg.

4. Vérontó hálójában (Peter Parker Pókember 45-46.)

A Klónsztori kétségkívül Pókember történetének egyik legkaotikusabb időszaka volt, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a két éven át húzódó saga ne szolgált volna emlékezetes pillanatokkal az olvasók számára. Az egyik ezek közül a Vérpók felbukkanása, vagyis az a rövid időszak, amikor a Vérontó-szimbióta Pókemberrel egyesült (aki épp nem Peter Parker, hanem a klónja, Ben Reilly volt). Mindez akkoriban történt, amikor egy harmadik klón csontvázának előkerülése ismét előhozta a „ki az eredeti, ki a másolat” dilemmát, amire már azt hittük, megkaptuk a végleges választ. A szimbióta hirtelen felbukkanása nem igazán segítette elő a szálak kibogozását, az ugyanis átmenetileg vérszomjas szörnyeteggé változtatta Reillyt, és nagyjából minden közeli barátját meg akarta vele öletni.

3. Venom/Vérontó (Marvel+ 42-45.)

Aki esetleg egy modernebb képregényre vágyna, annak kitűnő választás lehet ez a Marvel+ lapjain megjelent minisorozat. A történet elején Vérontó épp utódot készül létrehozni, ám ennek a gondolatától is irtózik, így amikor végül megszületik az ivadéka, feltett szándéka azonnal elpusztítani a lényt. A „szülés” azonban túlságosan legyengíti őt, ezért kénytelen egy éppen arra járó rendőr, Patrick Mulligan nyakába varrni a Toxin névre keresztelt jövevényt, hogy később ereje teljében levadászhassa őket. Venom ugyanakkor mindenáron szeretné megóvni az „unokáját”, ez a konfliktus pedig remek apropót szolgáltat arra, hogy a két szörnyeteg ismét egymásnak essen. A csetepatéba Pókember és Fekete Macska szintén bekapcsolódik, és persze Toxin is kiereszti a karmait. A sztori pontosan azt nyújtja, amire a cím alapján számítani lehet, ennél többet nem igazán érdemes várni tőle. Peter Milligan író sötét humora kiválóan illik a címszereplőkhöz, Clayton Crain groteszk rajzai pedig minden korábbinál visszataszítóbb megjelenést kölcsönöznek Venomnak és Vérontónak.

2. Barbár belépő; Vad- és dacszövetség; Brutális búcsú (A Csodálatos Pókember 102-104.)

Mindig nagy öröm a hazai gyűjtők számára, ha egy ikonikus gonosztevő nagy belépőjét magyar nyelven is elolvashatják, és Vérontó szerencsére pont egy olyan időszakban debütált, amelyből aktívan szemezgetett az akkori kiadó. A David Michelinie által írt sztori már az elején egyértelművé tette, hogy Cletus Kasady nem egy szimpla boxzsák lesz Pókember számára, hanem olyan ellenfél, akit nem lehet félvállról venni, ugyanis minden egyes perc, amelyet szabadlábon tölt, egy újabb halottat jelent. A teljesen kiszámíthatatlan sorozatgyilkos a legbagatellebb indokok miatt vette el mások életét, a tett helyszínét pedig rendszerint vérrel írt üzenetekkel pingálta ki. (Jó messzire kerültünk a hatvanas évek tökbombákkal támadó és keselyűnek öltöző hóbortos szupergonoszaitól.) A Vérontó jelentette fenyegetés Pókembert is kétségbeesett lépésekre sarkallta, aki a halálos ellenségével, Venommal volt kénytelen összefogni, hogy megfékezze Kasady pusztítását.  

1. Maximum Carnage (A Hihetetlen Pókember különszám: 2018/2-4.)

Ha egy olyan történetet kellene említenünk, ami tökéletesen reprezentálja a kilencvenes évek szuperhősös képregényeit, valószínűleg a Maximum Carnage-re esne a választásunk. Hogy ez jót, vagy épp rosszat jelent-e, attól függ, ki hogyan viszonyul az akkori trendekhez. Előre szólok, hogy a „Totális vérontás” nem a briliáns cselekményszövése, sokrétű karakterei vagy a rejtett mondanivalója miatt vált klasszikussá, ezek közül ugyanis egyik sem jellemző az eredetileg 14 füzeten át futó maxisorozatra. Sokkal inkább egy agykikapcsolós, őrült hullámvasút volt ez, melynek során egyik kolosszális összecsapásból lépünk át a másikba, miközben New York városában sosem látott káosz szabadul el Vérontónak és csatlósainak hála, akiket Pókember igyekszik megfékezni régi és új szövetségeseivel az oldalán (pl. Venom, Amerika Kapitány, Fekete Macska, Morbius…). Azok tehát, akiknek bejött a Venom-filmek csúcsra járatott CGI-haddelhadja, retro humora és büntető egysorosai, valószínűleg jól fognak szórakozni a Maximum Carnage-en. Nem mellesleg Sikoly figurája szintén itt debütált először, továbbá még egy videojáték-feldolgozást is megélt a sztori.

További olvasnivalók:
  • A Csodálatos Pókember 117-119. – Erő és felelősség
  • A Csodálatos Pókember (2. sorozat) 49-50. – Utak és döntések, A Végzet útjain
  • A Csodálatos Pókember (2. sorozat) 66-71. – A klónsztori
  • Marvel Legendák 6. – Szimbióták bolygója
  • Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 29. – Az Új Bosszú Angyalai: Kitörés
  • Peter Parker Pókember 39-40. – Peter Parker pere

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük