Minden, amit tudnod kell az Örökkévalókban bemutatkozó Fekete Lovagról

A Marvel Moziverzumban hivatalosan is beköszöntött a lovagok kora.

FIGYELEM! A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ AZ ÖRÖKKÉVALÓK CSELEKMÉNYÉRE VONATKOZÓAN. CSAKIS SAJÁT FELELŐSSÉGRE OLVASD TOVÁBB!

Dane Whitman karaktere, aki 1967-ben, a The Avengers 47. számában debütált, nemcsak szuperhős, de egyúttal egy rendkívül éles eszű tudós is. Legelőször azért öltötte magára a Fekete Lovag páncélját (melyet saját kezűleg fejlesztett fel), hogy jóvátegye a nagybátyja, Nathan Garrett, a titulus előző hordozójának bűneit, ő ugyanis mások megsegítése helyett szupergonoszként csatlakozott a Mesterbűnözők csapatához. Garrett végül a Vasemberrel való összetűzése során életét vesztette, így a Lovag címét Whitman örökölte meg, mely a családjában rokonról rokonra száll, egészen a scandiai Sir Percyig, az eredeti Fekete Lovagig visszanyúlóan, aki Artúr király uralkodásának idején tevékenykedett.

Whitman mindenáron helyre akarta állítani a Fekete Lovag hősi hírnevét, ezért alaposan beleásta magát annak múltjába. Később így lelt rá a Lovag hatalmas erejű fegyverére, az úgynevezett Ében Pengére, melyet maga Merlin, a híres cameloti varázsló hozott létre. A kardot mágia hatja át, aminek eredményeként az bármilyen anyagot átvág, illetve megvédi a forgatóját a halálos fenyegetésektől és mágikus behatásoktól. Emellett sokáig úgy hitték, hogy csak a legtisztább szívűek vehetik kezükbe a pallost. Ugyanakkor átok is ül a fegyveren: minél erősebbé válik a hordozója, annál nagyobb vérszomj és harag lesz úrrá rajta. Bár a kard elég mutatós kiegészítő, Whitman a hatás kedvéért egy szárnyas lovat is kikísérletezett magának a laborban, aki az Aragorn névre hallgat.

Dane ugyan elszánt volt aziránt, hogy Sir Percyhez hűen hős legyen, ne pedig gonosztevő, mint a nagybátyja, utóbbihoz hasonlóan szintén csatlakozott a Mesterbűnözőkhöz, ám ő ezt annak érdekében tette, hogy belülről zúzhassa szét a csapatot és átadhassa tagjait a Bosszúállóknak. Utóbbiak érthető módon bizalmatlanul álltak Fekete Lovaghoz, ám miután a férfi segített nekik legyőzni Kanget, a hódítót, befogadták a soraikba. Whitman egyébként akkor került először kapcsolatba a Föld legnagyobb hőseivel, amikor egy félresikerült kísérletének eredményeként átjárót nyitott egy másik dimenzióba, melyben Magneto és a fogdmegje, Varangy raboskodott éppen. Miután kiszabadult, a mágnesesség ura ismét összerántotta a Gonosz Mutánsok Testvériségét, majd velük együtt összecsapott a Bosszúállókkal. Végül ezek az események vezettek el ahhoz, hogy Dane rátaláljon az Ében Pengére.

Az azóta eltelt években Whitman hol a Bosszúállók részeként, hol nélkülük küzdött a gonosz ellen, sőt, egy adott ponton még vezette is a csapatot. Ekkoriban cserélte le az Ében Pengét egy tiszta energiával működő, lézerkard-szerű fegyverre, a palloson ülő átkon ugyanis egyre nehezebben tudott felülkerekedni. Ez volt továbbá az az időszak, amikor a férfi viharos szerelmi viszonyba kezdett a Bosszúállók két másik tagjával, az embertelen Kristállyal, valamint az örökkévaló Szirszével. Utóbbival egy örökkévaló rituálé során össze is kapcsolódott az elméje, mely odaát felér egy házassággal. Minderre azért került sor, mert Whitman egy alternatív idősíkról származó variánsa, Proctor manipulációjának hála a nőn sosem látott őrület lett úrrá, Szipor és Ikarisz pedig úgy vélték, a Gann Josin nevű mentális kapocs létrehozása az egyetlen, ami segíthet megtisztítani a tudatát. Dane ereje ezzel ugyan a sokszorosára nőtt, ő maga mégsem volt annyira vevő rá, hogy ilyen közel kerüljön Szirszéhez, a szíve ugyanis inkább Krisztályhoz húzta.  

A zavaros események után Fekete Lovag és Szirszé egy párhuzamos valóságba, az úgynevezett Ultraverzumba települtek át, ahol egy rövid ideig egy saját alakulatot vezettek. Miután hazatértek, útjaik különváltak. Whitman egyébként megannyi hőscsapatnak volt a tagja, beleértve az Oltalmazókat, a Bérhősöket és Britannia Kapitány különleges MI-13-as egységét is. Ezenfelül egy sor érdekes kort és alternatív idősíkot látogatott meg, például a néhai Camelotot, továbbá az Otherworld és a Weirdworld elnevezésű dimenziókat.

A Fekete Lovag életében új fejezet kezdődött akkor, amikor nemrég ismét kezébe vette az Ében Pengét és rájött annak szörnyű titkára. Eszerint a fegyver hordozóját nem a tisztaszívűsége határozza meg, hanem a lelkében lakozó sötétség, melyet bekebelezve a kard megrontja gazdáját. Whitman azt is megtudta, hogy van egy Jackie Chopra nevű lánya, akivel jelenleg igyekszik megosztani a Fekete Lovag örökségét. 

Az Örökkévalókban látható, Kit Harington-féle verzió előtt számos lehetőség áll tehát nyitva. Könnyen válhat belőle a Bosszúállók következő felállásának egyik tagja, de figyelembe véve, hogy a film második stáblistás jelenetében (melyben az Ében Penge is bemutatkozott) nem mást, mint a vámpírvadász Pengét alakító Mahershala Alit hallhattuk a kamerán kívülről beszélni, valószínűbb, hogy Dane az MCU misztikusabb projektjeiben jut majd fontos szerephez.

(forrás: Comic Vine, Newsarama)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük