Íme minden gonosztevő, akit leleplezett a Pókember: Nincs hazaút előzetese

Megérkezett végre a következő Pókember-film első előzetese, ami ha nem is fedte fel, de beharangozta valamennyi pletykált szereplő visszatérését.

Vészesen közeleg a Pókember: Nincs hazaút decemberi premierdátuma, ezért a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája bemutatójához időzítve végre megérkezett hozzá az első hivatalos kedvcsináló is. Annyi már régóta bizonyos, hogy a film története a Lokival megnyíló multiverzum körül fog mozogni, és visszatér benne több ismert karakter is a korábbi Pókember-filmekből. Ugyan az előzetes nem leplez le sokat ezekből a korábban beharangozott szereplőkből, ám a jelenlétükre vonatkozó utalások már nem kerülhették el a szemfüles rajongók figyelmét.

Noha magáról a sztoriról továbbra sem tudunk túl sokat, de a látottakból ítélve a készítőket jelentősen inspirálta minden idők egyik legvitatottabb Pókember-története, a Még egy nap. Ebben a képregényben a Polgárháború után menekülni kényszerülő Pókemberről szintén tudja az egész világ, hogy Peter Parker rejtőzik az álarc alatt, aki kétségbeesésében alkut köt a váratlanul felbukkanó Mephistóval: az ördögi alku részeként eltörli a házasságát Mary Jane-nel, ám cserébe Pókember identitásfelfedő pillanatát is kiradírozza a bolygó összes lakójának emlékezetéből. A Nincs hazaútban Peter a mágiához fordul segítségért, azonban itt mintha még súlyosabb következményeket vonna maga után Doctor Strange félresikerült bűbája: a pókverzum feltárását.

Az eredeti Pókember-trilógia, illetve A csodálatos Pókember-filmek visszatérő szereplői közül az előzetes csupán egyetlen karaktert mutatott meg teljes pompájában, méghozzá Alfred Molina Doktor Oktopuszát. A színész visszatérésének a híre a legelsők között kapott szárnyra, illetve a Jamie Foxx által játszott Elektro mellett ő az egyedüli, aki valóban megerősítette a szereplését. Molina akkoriban azt is elárulta, hogy a Nincs hazaút onnan folytatja a karakter történetét, ahol a Pókember 2. végén abbamaradt: ezt alátámasztja az idén már 68 éves színész megfiatalítása CGI segítségével, ám ahogyan a rajongókban, úgy Molinában is felmerült a kérdés, hogy vajon hogyan tér vissza karaktere a halálból.

Helló, Peter!

Többen felvetették már, hogy ez a jelenetsor a Marvel hagyományos megtévesztésein alapulhat, mivel egészen más a háttér Doktor Oktopusz és Tom Holland Pókembere mögött, ráadásul a Doki honnan is ismerné ezt a Peter Parkert? Ezt némileg aláássa, hogy J. Jonah Jameson történetesen világgá kürtölte Pókember személyazonosságát, amivel Octavius hamar képbe kerülhetett, illetve közvetlenül előtte a csápjai egy hídba kapaszkodnak bele, ahol Holland Parkere is látható. Ez persze nem zárja ki teljesen, hogy valójában a Tobey Maguire-féle Pókembert köszönti régi ismerősként, de ez egyhamar biztosan nem derül ki.

A Doktor Oktopuszos zárlat előtt egy másik ikonikus gonosztevő érkezését is bizonyossá tette az előzetes: a robbanó töklámpás és az azt kísérő összetéveszthetetlen nevetés megerősíti, miszerint a Zöld Manót Sam Raimi 2002-es művében eljátszó Willem Dafoe is a szereplőgárda része. Egy korábbi pletyka szerint ráadásul nemcsak vendégszereplő lesz a színész, hanem egyenesen a film főgonosza, aki összehozza a Baljós Hatost. Ha Oktopusz üdvözléséből kiindulva ez a hidas szekvencia valahol a film első vagy második harmadában játszódhat, és már ott tiszteletét teszi Dafoe is, valóban nem nehéz elhinni, hogy Norman Osborn prominens szerepet tölt majd be a produkcióban.

Az eredeti Pókember-trilógiából minden bizonnyal számíthatunk még a Thomas Haden Church által megformált Homokemberre is, aki az általános vélekedés szerint a Pókember 3. kevés pozitívumainak egyike volt. Nem nehéz megtippelni, hogy a karakter jelenlétére a több rövid bevágásban is látható homokvihar utal, amit jellemzően sárga villámlás kísér. Feltételezhetően ez utóbbi sem valamilyen természeti anomália okán került oda, hanem A csodálatos Pókember 2. Elektrója végzi a dolgát. A Jamie Foxx által beharangozott dizájnváltással egybecseng, hogy itt már valóban sárga villámokat látunk a korábbi kék helyett.

Végezetül az ötödik antagonista A csodálatos Pókember Gyíkja lehet, akire szintén egyetlen rövid snittben utal az előzetes, amikor az öltönyt viselő Peterre egy nagyobb termetű ellenség kísérel meg lecsapni hátulról (a támadást egyébként valamilyen mágikus pajzs vagy erőtér blokkolja). Mivel egy kifejezetten gyors és sötét bevágásról van szó, szinte kivehetetlen, hogy valóban a Gyíkot látjuk-e, azonban az Everything CBM nevű Twitter-felhasználó kiragadta a jelenetet a kontextusból, lelassította és feltornázta a fényerőt. Ezt és az előzetesben hallható hangeffektet figyelembe véve már magabiztosabb a fenti állítás, noha azt nem tudni, hogy a Trónok harca előzménysorozatával elfoglalt Rhys Ifans bevállalta-e a visszatérést, vagy a szörnyű monstrumot teljes egészében CGi segítségével varázsolták életre a Nincs hazaút készítői.

De ki lehet a titokzatos hatodik gonosztevő Doktor Oktopusz, Zöld Manó, Homokember, Elektro és a Gyík mellett? Talán erre a kérdésre már a soron következő előzetesben, talán csak a filmből kapunk választ, mindenesetre a Pókember: Nincs hazaút a tervek szerint 2021. december 16-án kerül a magyar mozikba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük