ELŐRETEKINTÉS: Minden szuperhősfilm a Marveltől, amit látnod kell 2022-ben

A Marvel továbbra sem lassít, jövőre is számos szuperhősfilm várja majd, hogy megtekintsük az ahhoz méltó nagy méretben.

A koronavírus sújtotta 2020 után idén rengeteg produkció láthatott napvilágot a Marveltől, főleg az év második felében. Miután 2021 első felében a streaming dominált olyan sorozatokkal, mint a WandaVision, A Sólyom és a Tél Katonája és a Loki, nyáron végre bemutatták a régóta halasztott Fekete Özvegyet, onnantól pedig sorban érkezhetett a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája, a Venom 2. – Vérontó, az Örökkévalók és végül az év kirobbanó zárásaként a Pókember: Nincs hazaút is. Szerencsére jövőre tovább dübörög a gépezet, mi pedig az évzárás apropóján elérkezettnek láttuk az időt, hogy összeszedjük a bemutatásra váró filmeket.

Morbius
hazai bemutató: 2022. január 27.

Már összeszámolni is kisebb kihívás lenne, hányadszorra visszatérő vendég a Jared Leto főszereplésével készült Morbius az éves előretekintő cikkekben, de hamarosan most már tényleg tovább bővül a Sony Pókember-univerzuma. A középpontban ezúttal Michael Morbius áll, egy ritka vérbajban szenvedő tudós, aki nem akar belenyugodni sorsába, így megpróbálja megtalálni a betegségére az ellenszert, az viszont vámpír-antihőssé változtatja őt. A rajongókat leginkább foglalkoztató kérdés jelenleg az, hogy a produkció hogyan kapcsolódik a többi Pókember-filmhez, hiszen az eddigi előzetesekben kaptunk utalást Venomra és az Oscorpra is (a Nincs hazaútból tudható, hogy Norman Osborn cégbirodalma nem létezik az MCU-ban), ellenben szerepelni fog a filmben Michael Keaton, aki feltehetőleg ismét Adrian Toomes-t, azaz Keselyűt játssza, mint a Pókember: Hazatérésben. Csak remélni tudjuk, hogy a dolgok értelmet nyernek a produkciót látva, amelyben Leto mellett Adria Arjona, Matt Smith, Jared Harris, Corey Johnson és Tyrese Gibson is tiszteletét teszi főbb szerepekben.

Doctor Strange az Őrület Multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)
hazai bemutató: 2022. május 5.

Doctor Strange egy félresikerült varázslatnak köszönhetően megbolygatta a multiverzumot, amire ugyan a Nincs hazaút végén látszólag sikerült megoldást találni, ám a következő filmjében még nagyobb fenyegetésekkel kell majd szembenéznie. Az Őrület Multiverzumában alcím már önmagában is elég beszédes, de a híresztelések szerint ezúttal valóban csúcsra lesz járatva a koncepció: állítólag részben a Loki, részben pedig a Nincs hazaút sikerének köszönhetően még több cameojelenetet forgattak a filmhez, ugyanis a stúdiónál nagyon izgatottak a multiverzum nyújtotta lehetőségek miatt, elsősorban ugyanannak a karakternek a különféle interpretációi kapcsán. Az első kedvcsináló például már leleplezte, hogy a címszereplőt alakító Benedict Cumberbatch is kettős szerepben fog feltűnni, hiszen a már jól ismert Strange mellett a gonosz variánsa, Strange Supreme is felbukkan. Emellett belép a képbe az immár Skarlát Boszorkánnyá váló Wanda Maximoff, aki a káoszmágia használata miatt több fejfájást okozhat majd, mint segítséget, ráadásul itt lesz a Chiwetel Ejiofor által megformált Karl Mordo is, aki barátból ellenség lett. A párhuzamos dimenziók közötti ugrálásra képes America Chavez, alias Miss America, a formálódó Ifjú Bosszúállók potenciális új tagja szintén ebben a filmben mutatkozik be. A Doctor Strange az Őrület Multiverzumában rendezői székében Sam Raimi ült.

Thor: Szerelem és mennydörgés (Thor: Love and Thunder)
hazai bemutató: 2022. július 7.

A Taika Waititi rendezésében készült Thor: Ragnarök egyedi és őrült humorával új színt vitt az asgardi isten történetébe, aki mostanra az egyik legnépszerűbb karakterré vált a Marvel Moziverzumában. Nem meglepő, hogy a Marvel a franchise következő felvonását is az új-zélandi direktorra bízta, aki saját bevallása szerint sok őrültséget csinált már élete során, de a Thor: Szerelem és mennydörgés talán mindegyiken túltesz. Azt már biztosan lehet tudni, hogy a film igazi sztárparádéval kecsegtet, az egyik ilyen szereplő pedig Natalie Portman Jane Fostere, aki ezúttal már a Mjölnirrel a kezében segíthet Thornak Gorr-ral, az istenek mészárosával szemben, akit az alaposan elmaszkírozott Christian Bale kelt életre. Visszatér továbbá a Tessa Thompson által megformált Valkűr Új-Asgard királynőjeként, és egy kisebb vendégszerepben a Galaxis Őrzői is tiszteletüket fogják tenni. Ha mindez nem lenne elég, újra felvonul az asgardi színtársulat (akikhez ezúttal Melissa McCarthy is csatlakozik Helaként), de ezúttal a görög istenvilág is szerephez jut, Zeusz legalábbis biztosan, méghozzá Russell Crowe alakításában – ha tippelnünk kéne, Gorr rajta keresztül fogja prezentálni a kegyetlenségét és hatalmát.

Spider-Man: Across the Spider-Verse 2
bemutató: 2022. október 7.

Az eddigi legsajátosabb látványvilágú képregényfilm, a Pókember: Irány a Pókverzum! a kritikusokat és a nézőket egyaránt behálózta, a Sony pedig nem meglepő módon megrendelte a folytatást, sőt, folytatásokat! A Spider-Man: Across the Spider-Verse, Part One csak az Across the Spider-Verse első felvonása lesz 2022-ben, a második rész pedig valamikor 2023-ban várható. A következő film gerincét a Hailee Steinfeld által megszólaltatott Gwen-Pók és Miles Morales (Shameik Moore) kapcsolata jelenti majd, akiknek újra össze kell állítania egy pókcsapatot, hogy legyűrjék az új fenyegetést. Már biztosan fontos szerepet kap az első rész stáblistás jelenetében feltűnt Pókember 2099, azaz Miguel O’Hara, akit Oscar Isaac fog megszólaltatni, de itt lesz még Jake Johnson (Peter B. Parker), Issa Rae (Jessica Drew-féle Póknő) és Takuya Yamashiro (a japán Pókember) is. Az Across thee Spider-Verse első részét Joaquim Dos Santos, Kemp Powers és Justin K. Thompson rendezték, a forgatókönyvet pedig az Irány a Pókverzumot is jegyző Phil Lord írta Christopher Millerrel és David Callahammel.

Fekete Párduc 2. (Black Panther: Wakanda Forever)
hazai bemutató: 2022. november 10.

A lista legbizonytalanabb darabja ezúttal a Fekete Párduc folytatása, elvégre közel sem biztos, hogy a produkciót időre be tudják befejezni. A készítő csapatra alaposan rájár a rúd, hiszen ha önmagában nem lenne elég kihívás Chadwick Boseman nélkül elmesélni a történetet, közben pedig a lehető legnagyobb tisztelettel adózni az emléke előtt, augusztusban a film legfontosabb karakterét, a Shurit alakító Letitia Wright is lesérült a forgatáson, ami miatt az egész produkciót kénytelenek voltak leállítani. A film történetéről egyelőre nem lehet semmi konkrétat tudni, azonban az első rész szinte összes fontosabb szereplője visszatér benne, valamint itt fog bemutatkozni a hamarosan önálló Disney+-os sorozatot kapó Ironheart, azaz Vasszív karaktere Dominique Thorne megformálásában. A legtöbb híresztelés szerint a sztori egy Vakanda és Atlantisz közötti konfliktus körül bonyolódhat, ami azt jelentené, hogy Namor, a Torpedó lesz a film főellensége.

A filmeken kívül természetesen sorozatokra is számíthatunk jövőre is, ám egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikre és milyen sorrendben. Ami a legvalószínűbb, hogy az évet az Oscar Isaac főszereplésével készült Holdlovag fogja megnyitni az eddigi legsötétebb hangvételű Marvel-sorozattal, akit a sztárvendégekkel teli és a negyedik falat lezúzó Amazon követ Tatiana Maslany megformálásában, nyáron pedig a 2023-ban érkező The Marvels egyik főszereplője, Kamala Khan, alias Ms. Marvel (Iman Vellani) saját sorozata debütál. Az említetteken kívül még a Titkos Invázió is befuthat valamikor az év második felében, és ha szerencsénk van, talán a What If…? antológiasorozat második évada is belefér a felhozatalba.

Ti mit vártok a legjobban a filmes és sorozatos produkciók közül?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük